Op verkenning door le Marche

Cupramontana 5 maart 2019,

Cari amici,

na hard zwoegen is onze nieuwe website online ! Als we terugdenken aan de allereerste website die Erik maakte bijna 20 jaar geleden met behulp van een Italiaans handboek “Hoe maak ik mijn eigen website” en een woordenboek, heeft hij ondertussen al veel bijgeleerd. Neem maar een kijkje en mochten er dingen ontbreken of beter kunnen , laat het ons dan weten.

Vorige maand vermeldde ik nog de hardnekkige aanwezigheid van koning Winter, februari zorgde voor een aangename verrassing, blijkbaar was prinses Primavera serieus van plan om de koning van de troon te storen ! Een zonnige en droge periode brak aan, waarvan we nu nog altijd genieten.

Het eerste ijsje mocht dan ook niet ontbreken :

Onze blog mag voortaan meewerken bij het Duitse reistijdschrift Lust auf Italien ! Mijn medeblogsters Laura, Elke en ik zijn natuurlijk supertrots !


Dankzij het mooie weer was op verkenning gaan door onze regio voor wat blogmateriaal geen strafwerk, integendeel ! Voor Sint Valentijn zocht ik een liefdesverhaal dat helaas opnieuw tragisch eindigde, zoals dat van Gradara vorig jaar. Deze keer belandde ik het supermooie dorpje Pierosara, gelegen boven de grotten van Frasassi. Ooit woonde hier een mooi meisje Sara waarop de plaatselijke graaf verliefd werd. Doch zij was al verloofd met Piero. Om het kort te maken , de graaf trachtte haar te ontvoeren maar de dorpelingen en Piero verzetten zich daar tegen, Sara werd vermoord door de graaf, waarop Piero de graaf aanviel, maar ook op zijn beurt werd hij gedood. Als eerbetoon noemde men het dorpje voortaan Pierosara. Het hele verhaal te lezen op onze blog. Een prachtige plek met mooie uitzichten en vooral een zeer goed restaurant Da Maria.

Voor mijn verjaardag verraste Erik me met een 2-daagse Ascoli Piceno, waarbij we onderweg even halt hielden bij de skipiste Bolognola. In le Marche kan men nl. ook skiën, meer bepaald in het Sibillini gebergte , op ongeveer 2000 m hoogte. Verwacht geen Alpen of Dolomieten toestanden, maar zeker door de week kan je zonder files, heel vaak skiën aan goede prijzen !

Vandaar reden we naar de kluizenaarskerk San Marco, dichtbij Ascoli Piceno. Een prachtige plek, indrukwekkend om te zien hoe die kerk tegen de rotswand gebouwd was. Wegens restauratie kon je niet binnen gaan, maar de wandeling er naar toe en de buitenkant van het kerkje loonden op zich al.

Uiteindelijk belandden we in Ascoli Piceno zelf, de zuidelijkste grote stad van le Marche, die eigenlijk onmarchigiaans uitziet; in de vallei gebouwd, helemaal vlak dus en alle gebouwen uit de witte travertijn steen opgetrokken, vandaar haar bijnaam de Witte Stad. Ooit bezat Ascoli meer torens dan het Toscaanse San Gimignano, doch door de eeuwen heen verdwenen talloze torens door vernieling of doordat ze als klokkentoren omgebouwd werden. Een toren in de middeleeuwen was hèt statussymbool bij uitstek, hoe hoger de toren hoe machtiger en rijker men was.

De stad behield haar middeleeuws karakter, men wandelt door heel veel steegjes om dan geregeld op prachtige piazza’s te belanden, de beroemdste is de piazza del Popolo, één van de mooiste van heel Italië.

Op 1 van de komende blogs zal ik de hele toer beschrijven, een uitzondering maak ik graag voor de binnenkant van de kathedraal van San Emidio, de patroonheilige van Ascoli, die haar tegen de aardbevingen moet beschermen. De nissen allemaal bovenaan door schelpmotief aangeduid, (we bevinden ons dan niet zo ver van de zee) en de adembenemende mozaïeken in de crypte van de heilige.

Ascoli Piceno, de moeite om te bezoeken. De trein – tram – en busspotter Erik, verwachtte veel van de voordracht over de geschiedenis van de trolleybus in Ancona. Om 17 uur op de piazza Roma in Ancona. Daar aangekomen zochten we ons suf naar de plek van de bijeenkomst. Nergens een plakkaat of iets dergelijks. Dan maar internet geraadpleegd, na wat zoekwerk vonden we de place to be the Underground van piazza Roma ???? Wij keken eens goed rond en merkten een trap die inderdaad naar beneden ging. Oh wat een idee om dat in een koude vochtige omgeving te houden. Doch tot onze grote verbazing belandden we in een fijn verwarmde en gezellige ruimte van het Jongeren Adviescentrum van Ancona. Een aangename verrassing met een mooie tentoonstelling en een interessante voordracht.

Langzaamaan houden we de grote kuis van alle B&B kamers, want 16 maart openen we opnieuw onze deuren voor een nieuw toeristisch seizoen ! De paasklokken en de paashaas zijn besteld, dus wie Pasen op de Girandola wilt vieren ? Altijd i benvenuti !!!

Tanti saluti cari van Isabelle en Erik

PS:
– Erik moest voor de Cultuurdienst een overschrijving annuleren bij de bank. Doch na 10- tallen telefoontjes van hem naar de centrale bank , van het plaatselijke filiaal naar de centrale en na 2 dagen nog altijd niet gelukt. Tot een bankbediende zich zo’n voorval herinnerde en de oplossing een mail naar de centrale bleek. Ja hoor, de oplossing volgende meteen per mail !
– Wij kregen in een heerlijk restaurant als voorgerecht, allerlei lekkere hapjes en schaaltjes e.d., waaronder ook een schaaltje met een groenachtige saus, die we dan maar op de kazen deden en op het brood. Achteraf bleek het een superklein kommetje soep te zijn geweest….
– Om bij de kluizenaarskerk te geraken, moesten we parkeren bij de San Michele kerk maar waar we ook zochten, die kerk was niet te vinden. Dan maar gevraagd, de persoon wees naar de kerk achter ons. Ja maar daar stond toch San Bartolomeo kerk op de deur ? Inderdaad, maar het was toch de San Michele kerk die San Bartolomeo werd genoemd…..
– Erik kreeg voor de online banking een apparaatje voor de passwords. Er volgde een hele uitleg hoe het te gebruiken. Toen Erik zich bedankte en afscheid nam, zei de bankbediende nog oh ja maar binnen een maand mag je het apparaatje wegdoen, want dan komt weer een ander systeem….