Cupramontana 12 april 2020,

cari amici,

de zon schijnt, de bloembollen komen uit, de vogels zingen hun hoogste lied, kortom het is lente en Pasen. Dat laatste zal dit jaar op een eigenaardige manier verlopen, op Goede Vrijdag immers, organiseren talrijke gemeentes in le Marche nog een echte paasprocessie of de Passiespelen. Dit jaar zijn die evenementen natuurlijk allemaal afgeschaft dus voor het eerst in ons dorpje Poggio Cupro geen lichten uit om 21 uur en geen fakkels waarbij men in optocht van het kerkje naar het kerkhof wandelt…

Het is ook de tijd van het inzegenen van huizen en de palmtakken. Zou het dit jaar ook niet plaats vinden ? onze pastoor was hierbij heel vindingrijk geweest, op de achterbak van een pick up van de civiele bescherming rechtopstaand is hij langs alle straten en zandwegen gereden om via een microfoon de zegening te brengen.

Vorig weekend hadden we normaal onze eerste gasten moeten ontvangen, een Italiaanse wandelgroep en Belgische vrienden die hun trouwfeest in juli wilden voorbereiden. Dat ging natuurlijk niet door….

Toch houden we de moed erin en hopen op betere tijden.

Hier volgt het allerlaatste deel van onze reis naar Elba, alweer meer dan 1 maand geleden. Hierna nemen we jullie dan op reis door onze prachtige regio want als de grenzen weer openen dan willen we natuurlijk dat jullie eerst naar hier komen !

Buona Pasqua a tutti !

Isabelle en Erik

Reis Elba : Laatste deel.

Na weeral een heerlijk ontbijt reden we naar Capoliveri voor onze picknickboodschappen. Het was vrouwendag dus dat betekende dat een vriendelijke mevrouw aan de ingang van de supermarkt elke vrouw een mooie roos schonk. Leuk, had ik èn mimosa en een mooie roos. In een plastieken fles improviseerden we dan een vaas zodat we die dan heelhuids naar huis konden vervoeren.

Gisteren ontvingen we nog een telefoontje van de reisgids dat de mijnexcursie niet door zou gaan. Niet getreurd, dan maar in dat gebied gaan wandelen.

Het wandelboekje voorzag een tocht van 20 km, dat was toch iets teveel van het goede, maar Erik ontdekte via een wandel-app een ander traject. Doch het beginpunt ervan bleek niet zo eenvoudig te vinden, want waar de Gps ons naar toestuurde zou zelfs een jeep niets kunnen doen. De auto geparkeerd en te voet verder gegaan, weeral in de mooie natuur waar de rozemarijn bloeide en zelfs de eerste orchidee tevoorschijn kwam piepen ! De aanwijzingen bleken echter onlogisch en na een tijdje besloten we dan maar om het Mountainbike parcours te volgen dat wel goed werd aangegeven.

Zo belandden we dan in de residentiële kant van het eiland, hier bezaten blijkbaar veel mensen een vakantiehuis, het ene nog luxer dan het andere….met natuurlijk steeds magnifieke panorama’s !

We bereikten zelfs een plek met ontelbare mimosa’s, prachtig !

Onze laatste wandeling hier was weer mooi geweest. De picknick verorberden we op één van de honderden stranden dat Elba rijk is. Om vervolgens nog naar een uitkijkpunt te rijden de toren van San Giovanni, ooit één van verscheidene uitkijkposten geweest, die het eiland al heel vroeg in de geschiedenis telde. Deze dateerde ergens tussen de 10 de en de 12 de eeuw, ooit vernield tijdens een oorlog en in 1995 terug hersteld. Een unieke plek voor een uitkijkpost.

Na dit laatste uitstapje keerden we terug nar Portoferraio om een ijsje te eten en heerlijk te genieten van het leven aan het haventje.

Avondeten deden we dan in een restaurant op weg naar ons hotel. Een heel grote zaak met veel personeel. We deden ons te goed aan de heerlijke maaltijd en hoewel de kelner ons nog trachtte te verleiden met een schaal overheerlijke desserts, weigerden we toch vriendelijk, vol is vol ! Tevreden keerden we terug naar ons hotel. Elba had ons heel aangenaam verrast. Mochten we er terugkeren dan zouden we in april of in september/oktober komen wanneer de musea en meer restaurants open zouden zijn. Het hotel zou zeker weer Hotel Villa Wanda zijn , uitstekende ligging, zeer vriendelijk personeel , goed ontbijt en schone kamers met goede bedden.

Maar wanneer dat zal zijn ? dat is helaas in deze tijden koffiedijk kijken.