Cupramontana 31 mei 2019,

Cari amici,

op 1 mei genieten de Italianen ook van een feestdag. In Jesi vierden ze dit jaar het 100-jarig aandenken aan de invoering van de 8-uren werkdag voor de arbeidsters in de spinnerijen. Een klinkklare overwinning voor deze hard werkende vrouwen, vooral als men bedenkt dat men in de rest van Europa slechts daarvan kon dromen. Dit alles te danken aan Gemma Perchi een moedige en kordate vrouw die alle arbeidsters uit de ca. 30 spinnerijen kon verenigen en overtuigen wekenlang het werk neer te leggen zonder maar 1 lire te verdienen.

Er werd dan ook een tentoonstelling aan deze vrouw en de zijde-industrie gewijd, want Italië was ooit de grootste zijdeproducent van Europa. De boerinnen verdienden wat extra geld door de zijderupsen te kweken tot cocons. Die laatste verkochten ze dan aan de spinnerijen. Meer hierover kunnen jullie in de eccolemarche blog lezen. Een gids leidde ons dan ook door Jesi door de wijken waar enkele gebouwen nog herinnerden aan deze industrie.

Hierbij ontdekten we een leuke koffiezaak , een paradijs voor koffie liefhebbers; een grote variatie aan koffies met professionele uitleg over alle melanges , koffiesoorten e.d. Allerlei koffiekopjes versierden de muur en we vroegen nieuwsgierig naar het apparaat dat tegen de muur stond. Bleek het de koffiemaker te zijn voor de ambachtelijke zomerse ijskoffie !

Veel leuker, rustiger, authentieker en ecologischer dan Starbucks dit Jesi Caffè !

De tentoonstelling over WOI sloten we definitief af , waardoor we nu het monnikenwerk startten, nl. alle documenten terug op de juiste plaats zetten. Tegelijkertijd vroegen we de gemeente om de archieven, die we toevallig in een magazijn ontdekten , te kunnen sorteren en te catalogiseren, 2 vliegen in 1 klap dus. Zo werken we nu aan een volgend project; met behulp van hijskranen werden alle dozen op de 2de verdieping van het vroegere klooster gehesen. Hier zullen we enkele bijeenkomsten zoet zijn om alles in orde te zetten.

Tijdens de winter merkten we een serieus lek op in ons zwembad, er meost na al die jaren een nieuw zeil in. Dat was gauw besteld en geleverd, maar de weergoden saboteerden de montage ervan. Nog nooit maakten we zo’n koude, natte meimaand mee. Bijna elke dag regen waarbij sommige wolkbreuken voor serieuze overlast en vernielingen in de omgeving zorgden.

Toch moesten we eraan beginnen en we kozen de juiste dag uit, waarbij de hemelsluizen gesloten bleven. 1000 den emmers water mochten we eerst uit het zwembad scheppen, dan oud zeil eruit en verder scheppen, daarna mocht het nieuwe zeil erin. Nieuw water toevoegen en er kan geplonsd worden.

Slecht weer geeft aanleiding tot brainstorming en zo ontmoetten w e Federico van Marchecraft , een platform voor ambachtslieden uit de Marche en waar men workshops en atelierbezoeken kan meemaken, van keramiek tot accordeonbouwster. Samen met Marco, een leraar Italiaans plannen we dan om in de herfst een week Italiaanse les te organiseren verrijkt met enkele ambachten !

Deze meimaand willen we zo snel mogelijk achter de rug hebben, gelukkig dat we optimistische gasten ontvingen, en hopen op 3 zonnige zomermaanden ! In ieder geval geen watertekort !

Tanti cari saluti

Isabelle en Erik

PS:

  • hier zijn ze dol op loterijen, geschenkjes bij aankopen e.d. Dit geldt dus sinds enige tijd ook bij onze apotheek. We ontvingen een klantenkaart die bij aankoop van medicijnen tijdens de afrekening in een speciale machine werd gestoken. Leek echt op een gokapparaat ! Nu was het nog alleen maar wachten op de toeters en de bellen want dan had je iets gewonnen. Tot mijn grote verbazing weerklonk een trompet geschal en ik mocht naar huis met een mooie sportieve handtas !!!!