Cupramontana, 4 mei 2019

Cari amici,

April deed zijn naam eer aan, wat een grillen maakten we deze maand mee, zo aten we buiten in de zon, zo trakteerden de hemelsluizen ons op overweldigende zondvloeden. We waren het dan ook gewend om Eriks verjaardag met paraplu te vieren. Dit jaar had hij geluk, in de voormiddag scheen de zon nog. We aten feestelijk in het visrestaurant Da Nialtri in Montemarciano op het strand. Heerlijke viskeuken waar er geen menu was, maar dagdagelijkse gerechten opgesomd door de ober ! Inktvis met gecarameliseerde uien, dorade in de oven met groentjes, inktzwarte spaghetti met zee-egels enz….het was dan ook smullen geblazen.

Bovendien gezellig ingericht en zeer vriendelijke en professionele bediening.

Een andere jarige was mijn petekind Lena die 18 jaar werd. Dat moest in alle pracht en praal gevierd worden bij haar thuis. Gelukkig bezit mijn zus een reusachtige tuin in haar huis in Umbrië en konden de talrijke gasten allemaal wel een plek vinden om te staan. Eten gebeurde echter binnen want ’s avonds op 700 m hoogte duikelden de temperaturen nog serieus naar beneden. Lena richtte een tijdje geleden een muziekband op, Sky Falls en trakteerde dan ook alle feestvierders op een concert !

Onze Girandola verwelkomde voor het eerst een hele groep Ieren , die hun wisselvallig Ierse weer meebrachten. Maar dat mocht de pret niet drukken, want ze waren allen uitgenodigd op het feest van hun Italiaanse vriendin die jarenlang in Dublin woonde. Tijdens de paasdagen logeerden hier louter Italianen, uit Rome, Milaan, Piacenza en uit Cararra. Blijkbaar wordt het wereldberoemde marmer van Cararra, dat Michelangelo voor zijn beeldhouwwerken gebruikte, nog alleen maar ontgonnen in Toscana, maar verwerkt in China.

Pasen viel goed dit jaar, want liep over in 25 april , één van de 2 nationale feestdagen in Italië , de Italiaanse Bevrijdingsdag van de 2 de wereldoorlog, opgevolgd door een andere verlofdag 1 mei. De lokale band gaf ’s avonds een prachtig concert met een muzikaal repertoire aangepast aan de 40-45 jaren. Een mooie belevenis waarbij de kerk belicht was in de kleuren van de Italiaanse vlag.

Het laatste weekend van april hebben de San Michele feesten plaats in het gehuchtje San Michele in Cupramontana. Doch dit evenement heeft het meeste standvastige weerbericht ooit, zelfs met de huidige klimaatveranderingen, het regent er altijd !!! Ze probeerden het zelfs te verplaatsen naar de zomer maar nee hoor, de regenbui stond weer paraat ! Mijnheer pastoor had hiervoor de volgende verklaring: ooit heerste er een lange droogte. De bewoners van het gehucht besloten te bidden tot San Michele en beloofden hem een mooie kerk in ruil voor regen. De buien kwamen en de kerk ook. Maar sindsdien regent het natuurlijk altijd wanneer ze dit evenement vieren.

Het feest zelf bestaat uit een tent, eten, drinken en wat muziek. Op zondag worden de tractors ingezegend, organiseert men een tombola met een levend varken als hoofdprijs en is er een Vespa treffen. Meer stelt het niet voor, maar tussen de regenbuien door, komt iedereen speciaal voor de porchetta. Een heel varken dat meer dan 10 uur in een houtoven bereid werd, voornamelijk gekruid is met wilde venkel.

Toch werd er ook gewerkt op de Girandola; de tuinmeubelen verhuisden weer naar buiten, de planten verlieten hun winterberging en ik moest onverwachts inspringen als tolk bij de Zwavelmijn in Sassoferrato. Het stadje dat we vorige maand bezochten en waarover we iets leuks schreven in onze Eccolemarcheblog.

Een ex-gast van ons maakte een mooi Italia hoekje in zijn bakkerij met daarbij een speciale plek voor Cupramontana. We benoemden hem dan ook tot ambassadeur van Cupra ! Enkele jaren geleden proefden we ook van zijn lekkere vlaaien en brood gebakken in de houtoven. (die overigens uit de Marche komt ) Panebois bakkerij in Noorbeek in Nederlands Limburg !

Zijn er onder de lezers misschien nog anderen die zich geroepen voelen om ambassadeur/ambassadrice van Cupra te worden ? Wij sturen graag materiaal op !

De meimaand staat nu voor de boeg, dus vele Palio’s in het vooruitzicht !

A presto !

Tanti cari saluti van Isabelle en Erik

PS:

  • Erik belde voor een collega naar de questura van Ancona om wat info te krijgen. ” ah maar de aanmeldingen van de toeristen doen we niet meer,” antwoordden ze hem, ” dat was teveel werk.” ” Doch nu kan u met vragen bij de questura in Fabriano terecht. Elke dag van 13.30 tot 13.50….”
  • De hotelschool in Senigallia organiseerde een seminarie i.v.m. marketing en toerisme….Erik nam nog notities met pen en papier. Voor hem zat de nieuwe generatie die nota’s nam op de laptop, tegelijkertijd op de smartphone een treinkaartje bestelde en een overnachting boekte om dan samen met een medestudente badkamers interieurs te bekijken op de laptop, om dan toch nog af en toe wat van de voordracht in te tikken….