Charme B&B La Girandola - Le Marche - Midden Italië.
Indian Summer op de Girandola

Indian Summer op de Girandola

Cupramontana, 1 november 2019.

Cari amici,

Hoe hard ik ook nadenk, ik kan me geen mooiere en warmere oktobermaand herinneren dan de voorbijgaande. Alleen op de eerste dag van het wijnfeest besloot wijngod Bacchus de pret te bederven, want het regende pijpenstelen en de thermometer wees net geen 10 graden aan. Gelukkig zit het wijnfeest in de genen van de Cuprensers (zoals carnaval bij de Aalstenaars), zodat de inwijding toch nog bezoekers trok alsook de geplande festiviteiten. De andere dagen van het wijnfeest verliepen wel bij mooier weer, zodat het toch weer één van de drukst bezochte werd. Men keek vooral weer reikhalzend uit naar de stoet met de praalwagens versierd met druiven. De jongeren hadden er weer anderhalve maand druk aan gewerkt, want de competitiviteit verhoogde met de jaren. Het resultaat was er dan ook naar, de ene wagen nog mooier dan de andere.

Eén van onze gasten bleek een ontmijner te zijn die in heel Italië opgeroepen werd wanneer men nog een oorlogsprojectiel in de grond vermoedde; zijn foto’s logen er niet om, soms waren de bommen groter dan hem zelf.

Na 17 jaar bedachten we dat het toch tijd werd voor een nieuw logo, weliswaar overeenkomstig met onze windhaan of Girandola. De eerste windhaan toen nog uit hout, ontvingen we van vrienden uit België die ze nog gevonden hadden bij een Franse boer, gespecialiseerd in houten windhaans.

Deze windhaan gaf ons uiteindelijk de naam van onze B&B: La Girandola, kwamen onze gasten overigens niet uit alle windstreken ? De houten haan werd na elke storm zorgvuldig opgekalefaterd tot er echt niets meer van overbleef en we dan maar op een metalen exemplaar overschakelden.

De naamborden aan de weg wisselden zo ook van uiterlijk , waarbij we nu het logo in een moderner jasje staken.

Met de wijnfeesten sloot langzaamaan het toeristisch seizoen, maar wij blijven open tot /met 6 januari, want uiteindelijk bieden le Marche ook nog initiatieven in de herfst. (Trouwens de befaamde reisgids Lonely Planet promootte onze regio tot nummer 2 van beste reisregio in de wereld voor 2020.) Hier organiseert men 2 keer Open Monumentendagen, in de lente en in de herfst. Wij bezochten in het stadje Monte San Vito een 17 de eeuwse olijfoliemolen, waarbij het ons duidelijk werd wat een moeizame klus het olijfpersen vroeger wel betekende: de olijven werden telkens in kleine hoeveelheden op de molenstenen gegooid waarna de muilezels de molenstenen deden draaien. De pulp bracht men dan over op matten die door mankracht samengeperst werden…..Leve de moderne tijden voor het olijven persen.

In dezelfde gemeente opende het piepkleine historische theater haar deuren, ooit een olijfoliemolen, vervolgens een theater met wel 18 verschillende mede eigenaars. De gemeente besloot het over te kopen, ik wil niet weten hoe lang men met al die bezitters heeft moeten onderhandelen….

De dag eindigde in een andere gemeente Morro D’ Alba bekend om zijn speciale galerij bovenop de oude stadsmuur aangebracht. De gids leidde ons in de gaanderij rond om te eindigen in het originele landbouwmuseum:

Zoals aan het begin reeds vermeld, bleek de oktobermaand ons echt te verwennen, Eriks ouders hadden hun verblijf bij ons dan ook optimaal getimed, elke dag buiten klussen, buiten eten en leuke uitstapjes doen.

We reden tot aan de Metauro rivier die hier ooit door erosie een mooi natuurwonder teweegbracht, le Marmitte dei Giganti, de ketels van de reuzen.

Andere gelukkige bleken de Duitse toeristen die ik door Cupramontana rondleidde om te eindigen in het wijnetikettenmuseum en een wijndegustatie in de enoteca.

Met dit mooie uitzicht beëindig ik dan ook deze nieuwsbrief:

November biedt ook nog veel gouden momenten, o.a. de zomer van Sint-Maarten, de truffelmarkten, de kastanjefeesten en de mini olijvenpluk want dit jaar is het maar magertjes wat de olijfolie betreft in onze streek.

Tanti cari saluti

Isabelle en Erik

PS:

  • Ik werkte in de tuin toen er plotseling een Engels koppel aan de deur stond, of we geen slaapplaats hadden voor 1 nacht ? Geen probleem. Ja want eigenlijk hadden ze in een vakantiehuis gelogeerd, vanmorgen daar alles gepoetst om dan naar het vliegveld te rijden. Hun huurauto teruggebracht en door de eerste checkin gepasseerd. Tot hun grote verbazing was er niemand in de wachtzaal ???? Bij navraag bleek dat ze een dag te vroeg waren voor de vlucht. Tja als men op vakantie is…..Terug de huurauto opgehaald, daar stonden ze al met de sleutels te zwaaien want ja 1 dag te vroeg ….maar ja wat nu? terug naar het vakantiehuis? Nee dan maar op aanraden van vrienden naar onze Girandola gegaan….
Please follow and like us:

6 Reacties

  1. Wat een uitgebreid, gekleurd verslag van jullie prachtige maand oktober; Isabelle. Als ik het lees, beleef ik het heel erg mee en krijg ik zin om weer een weekje bij jullie door te brengen en al die nieuwe ontdekkingen met eigen ogen te komen bekijken. Volgend jaar gaat het er zeker terug van komen. Zo fijn dat Erik’s ouders konden genieten van een na-zomers veblijf bij jullie. Hartelijke groeten aan jou en Erik. Saluti. Jeannine. X

    Claes Jeannine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *