Cupramontana 31 mei 2020,

cari amici,

4 mei zal voortaan niet meer louter als Bevrijdingsdag van de Nederlanders bij ons in het geheugen gegrift staan, maar tevens als onze Bevrijdingsdag; ja we mochten dan eindelijk weer gaan wandelen en/of fietsen ! Vooral de gezinnen met kinderen die 2 maanden opgesloten leefden in kleine appartementen in Rome of andere steden haalden opgelucht terug adem. De fijnste dag bleek dan uiteindelijk 18 mei want opeens mochten we van bijna niets tot heel veel, terug in heel de regio reizen en vooral zonder dat officiële document dat we altijd ingevuld bij zich moesten dragen op straffe van serieuze geldboetes….

Restaurants, bars, musea en ook het hele hotelwezen mochten terug hun deuren openen, ook wij…maar velen wachten hiermee tot 3 juni, ook wij, want wat heeft het voor zin om te openen als er geen reizigers zijn ?

Want vanaf 3 juni mogen alle italianen weer door heel het land reizen alsook de Europese burgers , die laatste zonder dat ze op quarantaine moeten. Zodra deze beslissing viel, schoten we daadwerkelijk in actie om onze Girandola gereed te maken volgens de nu geldende voorschriften. Gelukkig gelden voor kleine huiselijke structuren zoals de onze meer soepele regels dan voor reusachtige hotels. De regels verschillen bovendien van regio tot regio, want Italië is een reusachtig land waarbij het noorden compleet verschilt van het zuiden. Onze regio is net zo groot als heel Vlaanderen maar beduidend minder bevolkt, 1,5 miljoen inwoners !

Niet dat we tijdens de lockdown niet werkten, integendeel we namen vooral onze tuin eens goed onder handen, waarbij we de jarenlange gegroeide bramenjungle verwijderden, opeens kregen we 100 vierkante meter extra tuin erbij.

De rand van ons zwembad versierde Erik met de natuurstenen die we hier vonden

en zelf maakte ik een plekje vrij voor een mini-moestuin. Bovendien uren onkruid wieden, een karwei dat ik met de laatste regendagen opnieuw kan hervatten. Tevens slaagde ik voor het eerst om alle olijfbomen te snoeien.

Met de terug herwonnen vrijheid namen we de fietsen van stal om zo weer eens het fietspad langs de Esino rivier uit te proberen.

Ook de eerste bewegwijzerde wandelweg dichtbij huis dat naar het grottenklooster leidt, verkenden we opnieuw om te zien waar nog pijltjes geplaatst konden worden. Dat deed goed om opnieuw in de omgeving te wandelen ! Dit kluizenaarsklooster bereikt men enkel te voet. Reeds rond het jaar 1000 woonden er wat monniken in de holen van de rotswand, tegen de 18de eeuw bouwden ze dan een klooster met kerk . Het ligt heel afgelegen en men moet weten dat het er is, want het is niet zichtbaar. Tegenwoordig is het gedeeltelijk gerestaureerd maar toen wij het voor het eerst ontdekten was het een echte Indiana Jones gevoel, vechtend een pad zoeken doorheen het hoge struikgewas om dan onverwachts op zo’n mythische plek te belanden.

Mochten jullie zin hebben in een ontspannen, rustige vakantie in een kleine, gezellige accommodatie (max.10 personen), ver van massatoerisme en dichtbij de natuur, dan zijn jullie altijd welkom in onze Girandola. Zeg het voort !!!

Mocht het dit jaar niet lukken, volgend jaar zijn wij er ook nog ! Arrivederci in la bella Italia.

Cari saluti van Isabelle en Erik