Charme B&B La Girandola - Le Marche - Midden Italië.
September/Herfstmaand ? Niet in le Marche

September/Herfstmaand ? Niet in le Marche

Cupramontana 16 oktober 2021,

Cari amici,

We kijken terug op een mooie septembermaand met nog volop zomerse dagen.

Onze gasten, vooral die uit het noorden, genoten dan ook volop van de warme temperaturen !
O.a. één van onze allereerste gasten die ons verhaal meemaakte vanaf het begin. Eenmaal haar echtgenoot overleden,kwam ze niet terug. Na enkele jaren vond ze een vriendin die haar wilde vergezellen tijdens haar nostalgietrip door la bella Italia.
Nog zo’n nostalgietrip: voor een ex-klasgenoot van mij…na 41 jaar een blij weerzien !

Ons seizoen bleek nog lang niet ten einde: een Belgisch koppel met hun 70 lentes die de hele omgeving nog dapper per fiets verkende of wat te zeggen over een Frans Albanees koppel woonachtig in Rome en dat Cupramontana bezocht voor een doop van een kind van hun Schotse vriend. Een Zwitser die autopech kreeg in Griekenland met zijn oldtimer Jaguar van 1954 en via internet een oldtimer hersteller vond in ja wel…Cupramontana. Last but not least de nationale bijeenkomt van de infioristi of diegenen die bloementapijten leggen in de straten van verschillende gemeentes. Hier mocht Erik zelfs tijdens de algemene vergadering plaats nemen bij de notabelen…

Het hoogseizoen voorbij, dus weer tijd voor het verkennen van onze mooie regio ! Op een mooie zondag reden we naar de top van een heuvel bij Arcevia naar de Sint-Michiels kerk, want het was nog één van de laatste zondagen voordat de kerk terug dicht ging tot mei. Een groepje vrijwilligers die het gebouw open hield, zat gezellig samen hun zondag al keuvelend door te brengen. Mocht je niet weten aan wie het kerkje gewijd was ? Geen probleem, binnen wemelde het van de Sint Michaels reproducties…bovendien staat dit religieuze gebouw samen met nog een aantal in Europa en Afrika, o.a. de Mont Saint.Michel in Frankrijk, op een denkbeeldige lijn.

Maar zelfs als de kerk niet geopend is, achten wij het de moeite om tot hier te rijden, het uitzicht alleen al !

Elke, onze Duitse medeblogster, kwam weer enkele weken in haar vakantiehuis, dus weer tijd voor onze Marcheblog !
Toevallig logeerde bij haar een Duitse vriendin met een blog over Duitse en internationaal gebak. Zij wilde wel een artikel wijden aan de Marchigiaanse koekjes. Voor Nonna Franca en Mamma Graziella klonk dat als muziek in de oren (voor ons ook hoor), dus organiseerde Elke in haar keuken een internationale koekjes middag: de biscotti voor het ontbijt kwamen aan bod, zoals ook de anijskoekjes en als inbreng van Sylvia limoncellokekse. Heel interessant maar vooral lekker…

Marchecraft, die zoveel mogelijk oude ambachten hergroepeert, nodigde ons uit voor een middagje bij Marco van Fantawood, een Gepetto timmerman maar dan in jongere versie. Ooit nam hij het atelier over van zijn grootvader en realiseerde nu van alles als het maar van hout was. Bovendien kon je bij hem een workshop “houten spelletjes maken” bijwonen.

De wandelgroep organiseerde het jaarlijkse etentje maar in september en niet in december, want vorig jaar kon het natuurlijk niet doorgaan, zo konden we nog samen genieten buiten in de veranda.

In Cupramontana heerste deze maand een heuse verkiezingskoorts, want er hadden zich 3 partijen kandidaat gesteld voor de gemeenteverkiezingen, dit jaar gelukkig zonder ons. We waren gevraagd maar we bedankten voor de eer. In deze tijden van social media vraagt het moed om in de politiek te gaan. Bovendien wilden we onze tijd aan wat anders besteden.
Waaraan dan wel ????? Nu aan dit:

We behoren sinds kort tot de zeldzame gelukkigen die nog dit jaar een camper konden scoren. We gingen nl. naar een leverancier met de verwachting een jaar, tot anderhalf te moeten wachten. maar we hadden geluk ! Een Duits merk wilde nl de Italiaanse markt veroveren met een superactie en de leverancier zou einde augustus een showroommodel krijgen. We mochten dus die hebben…. Daar zeiden we geen nee tegen.
We hopen dan ook om midden november noordwaarts te rijden om al onze familieleden en vrienden die we minstens 2 jaar niet zagen, om die te bezoeken. Heel gemakkelijk nu, want we hebben ons bed mee !

Onze Bed and Breakfast la Girandola blijft nog open tot midden november, want eerst moet de olijvenpluk nog plaats vinden !

Tanti cari saluti,

Isabelle en Erik


Ps:
– Samen met een Duitse vriendin, reden we in haar Duitse wagen van de parking af per ongeluk tegen het verkeer in. We wisten nl. niet, dat deze straat onlangs éénrichtingsweg was geworden. Nu de Guardia della finanza (belastingpolitie) en de politie die ons tegemoet traden, wisten dat wel ! We mochten aan de kant en één agent vroeg ons of we Italiaans konden…in zulke situaties vermindert mijn Italiaanse kennis zienderogen.
Mijn Duitse vriendin probeerde uit te legen dat we het niet wisten enz… de man dacht na en zei toen: “ok voor deze ene keer…beschouw het maar als een regalo (geschenk)” en daarna volgde hij stralend: “beschouw het als een regalo van Benvenute in Italia !” Of de Belgische/Nederlandse politeagenten dat ook wel eens doen ?

Waar aan ?

C

Please follow and like us:

5 Reacties

  1. Alweer zalig om te lezen. En naar alle waarschijnlijkheid gaan jullie een hele drukke agenda hebben eens in het “noorden” gearriveerd. Van Duitsland tot Denemarken. Dat worden heel veel bezoekjes !Alvast veel geluk en plezier met de camper.

    Lydi
    1. Dag Lydi, ja het gaat heel druk worden, of we iedereen gaan kunnen bezoeken ? We hopen van wel. Jammer dat je er niet bij was, ze hadden fantastisch weer en ben de laatste avond meegeweest naar het wijnfeest en nog wat avondeten. Tanti saluti. Isabelle

      lagirandola

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.