De Omgeving

Le Marche; Cupramontana en omgeving

Strand

Liefhebbers van de zee kunnen hun hart ophalen aan de Adriatica. Na een half uurtje rijden, wandelt u reeds op het strand van Senigallia of duikt u in zee bij het natuurpark van de Monte Conero. Dichterbij (15') biedt het stuwmeer van Cingoli ook zwemmogelijkheid en kunnen waterfans tevens terecht in het aquapark Eldorado in Apiro.

Bergen

In onze onmiddellijke nabijheid bevindt zich de Monte San Vicino (1500m) waar talrijke wandelmogelijkheden bestaan. Wilt u nog hoger, dan raden wij u de Monti Sibillini aan met toppen van 2500m. In de winter is dit tevens een prachtig wintersportgebied.

Cultuur

De regio Marche biedt u een ruime keuze aan cultuursteden; Urbino de bakermat van de renaissance, Jesi geboortestad van Frederik II, Tolentino met de prachtige fresco's van de heilige Nikolaas van Tolentijn,...
Vergeten we daarnaast niet de musea, zoals het papier- en filigraanmuseum in Fabriano, het MIG | Musei In Grotta in Cupramontana; een museumcomplex in de gewelven van het oude St Catarinaklooster, met een wijnetikettenmuseum, enotheek, historische kruidentuin,....
Of het nationaal archeologisch museum in Ancona,...
Ons eigen VVV bezit een uitgebreide verzameling stadsplannen en infofolders.

Natuur

Eén van de mooiste natuurfenomenen is uiteraard het grottencomplex van Frasassi (Grotte di Frasassi).
Bovendien telt de Marche een aantal natuurparken waarbij die van de Monte Conero, de Monti Sibillini en de Gola della Rossa e di Frasassi het meest bekend zijn. In mei en juli presenteert de natuur zich op zijn mooist; de zeldzaam geworden planten uit de Benelux bloeien hier nog dikwijls in velden, tuinen of gewoon langs de weg.

Wandelen

Een mooie wandeling leidt naar het grottenklooster of Eremo dei Frati Bianchi.
Doch ook andere wandelroutes brengen u op bijzondere plekken zoals het stuwmeer van Cingoli, de abdij van Val di Castro,... Wij stellen verschillende wandelkaarten tot uw beschikking. Avontuurlijk wandelen en klimmen kan u in het Indiana park bij het meer van Cingoli.
Bovendien kan men elke zaterdagmorgen gratis meewandelen olv een locale gids in Cupramontana en omgeving. Voor details over de reeds gemaakte tochten kan u terecht op de site van Cupra in camminata.

Fietsen

Onze boerderij bevindt zich in het beschermde gebied van de Colli Esini-San Vicino. Naast de reeds bestaande MTB routes, stippelden wij nog enkele tochten uit vertrekkende vanuit La Girandola. Motorrijders kunnen hier hun hart ophalen op de rustige, slingerende heuvelwegen. U vindt voor uw fietsen en motors op de Girandola een overdekte stalling.

Enogastronomie

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de Verdicchio dei Castelli di Jesi, een heerlijke witte wijn. Cupramontana, de hoofdstad van de Verdicchio, organiseert jaarlijks begin oktober één van de oudste druivenfeesten van Italië.
De keuken van de Marche typeert zich als eenvoudig maar smaakvol. De brodetto, de vincisgrassi, de zuppa di ceci prijken dan ook op de meeste menukaarten.
Tijdens het jaarlijkse opendeur weekend in de lente organiseren de regionale wijnproducenten wijnproeverijen. Doorheen het hele jaar bent u tevens welkom in de wijncantina's van Cupramontana en omstreken.
De olijfolie uit de Marche behoorde reeds in de Middeleeuwen tot de top. Talrijke olijfoliemolens kunnen bezocht worden, het interessants van oktober tot eind december wanneer de molens in volle werking zijn.
Het voorgaande beschrijft uiteraard slechts een klein deel van alle bezienswaardigheden.